نگاهی متفاوت به بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

محمد علی مشکیان

گاهی حجم سنگین اخبار گذرا در مورد رویدادهای مختلف ما را از تامل در مورد کلیدی ترین موضوعات مرتبط با آن رویداد باز می دارد.نمایشگاه بین المللی کتاب و بازدیدکنندگان میلیونی آن یکی از این موارد است .

در ایام برگزاری بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و بهار کتاب ایران اظهارنظر متناقض وزیرفرهنگ وارشاد اسلامی از یک سو و اشعری مشاور فرهنگی رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی از سوی دیگر در مورد شاه بیت تعیین کننده در حوزه کتابخوانی کشور یعنی "سرانه مطالعه" ایرانیان شنیدنی است .

مشاور فرهنگی رئیس جمهور و رئیس سازمان کتابخانه و اسناد ملی ایران اخیرا گفته است : سرانه کتابخوانی در کشور برای هر نفر تنها دو دقیقه در شبانه روز است..
این سرانه با افزودن کتب درسی برای برخی از افراد در شبانه روز حدود شش دقیقه است.

او با اشاره به جمعیت 70 میلیونی کشور یادآور شده که برای ملتی که بیش از 85 درصد باسواد دارد این رقم، بسیار تاسف بار است..
این در حالی است که شاخص های کتابخوانی در کشور بسیار بالاست و می توان از این شاخصها به صورت بهینه استفاده کرد!!.

جالب اینکه محمد حسین صفار هرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر متولی اصلی این حوزه چندی پیش ودرمصاحبه اختصاصیش با روزنامه" اطلاعات" دقیقا در همین زمینه و در پاسخی پیشاپیش به اظهارات ناگفته اشعری ، گفته بود: در مورد سرانه مطالعه حال حاضر كشور بنده هيچ گونه آماري ندارم. نمي‌دانم آنها هم كه مي‌گويند آمارشان را از كجا آورده‌اند.در اين آمارهاي غير كارشناسي نوعي هتك حرمت نسبت به مردم ما هم صورت مي‌گيرد.

رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور تصریح کرده بود :درست است كه مردم ما كم مطالعه مي‌كنند اما آمارهاي 7دقيقه‌اي را هم من قبول ندارم. اميدوارم ما در نظر سنجي‌هاي علمي آماري كه در سطح ملي انجام مي‌دهيم به اين آمار به صورت درست دست پيدا كنيم.

... بگذریم .راستی شما چیزی به اسم "روز جهانی کپی رایت(حق مالکیت معنوی) " که 13 سال است در سراسر جهان جا افتاده ، در ایران به گوشتان خورده است ؟!

سازمان یونسکو اعلام کرد که بیش از 100 کشور جهان در مراسم سیزدهمین سال روز جهانی کتاب و کپی رایت شرکت کرده اند..

بر اساس اعلام این سازمان مراسم جشنی با همکاری این سازمان در پایتخت های فرهنگی و مهم جهان از جمله مادرید اسپانیا، اسکندریه مصر، دهلی هند، آنتورپ بلژیک، تورین ایتالیا، مونترال کانادا، وین اتریش، سن پترزبورگ روسیه، لیسبون پرتغال، بیروت لبنان (پایتخت فرهنگی جهان در سال 2009)، وین اتریش و کشورهایی چون نیوزلند، اسلوونی، مکزیک و... برگزار شد.ناشران، کتابفروشان، کتابداران، موسسه های فرهنگی، انجمنها و نویسندگان بیش از 100 کشور از سراسر جهان در این روزگرد هم آمدند و23 آوریل، روز جهانی کتاب و اهمیت روزافزون آن و نیز مسئله کپی رایت را جشن گرفتند..

این در حالیست که در کشور ما مدیرعامل خانه کتاب ایران درباره برنامه های این موسسه در "روز جهانی کتاب و کپی رایت " گفته بود : متاسفانه ما به خاطر گرفتاری در آستانه نمایشگاه کتاب تهران و برای برگزاری هر چه بهتر آن، در این ایام نمی توانیم برنامه دیگری تدارک ببینیم و برای این روز هم برنامه خاصی نداریم..

وی افزوده بود : در حال برنامه ریزی و تدارک هستیم تا بعد از نمایشگاه کتاب برنامه ای گسترده به همین مناسبت برگزار کنیم . اگر با مسئولان امر به توافق نهایی رسیدیم، این برنامه ها اطلاع رسانی و اعلام خواهد شد. به نظرم برنامه های مربوط به روز جهانی کتاب را بعداً هم می شود برگزار کرد!.

... ما مانده ایم ودستهای خالی بازدیدکنندگان تفننی نمایشگاه کتاب که پس از گردشگری از آن خارج می شوند و پرسشهای لاینحل همیشگی مان که بالاخره سرانه مطالعه در کشور ما چند است و ما با قانون جهانی کپی رایت بالاخره چه خواهیم کرد ؟!
راستی داشت یادم می رفت ، همکار عکاسم در بازدیدی که از نمایشگاه داشتیم می گفت در میان آن خیل جمعیت ، دقایقی معطل مانده تا بازدید کننده ای کتاب به دست برای سوژه عکسش پیدا کند. امروز پس زمینه حرفش من را حسابی به فکرفرو برد...

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا